Merkopbouw vs. verkoopactivering

Bent u al begonnen met de marketingplannen voor 2024? De maakindustrie & engineeringsbranche vereisen een doordachte planning en strategische besluitvorming. Maar waar zou u nu precies uw focus moeten leggen? Het draait om het vinden van de juiste balans tussen merkopbouw en verkoopactivatie. Een evenwichtige aanpak kan uw merk voor langere termijn versterken terwijl u gelijktijdig uw omzet maximaliseert.

Merkopbouw vs. verkoopactivering

Uw succes op de lange termijn begint met merkopbouw, waarmee uw bedrijf een betrouwbaar en herkenbaar merk in de markt wordt. Merkopbouw is een cruciaal aspect van uw bedrijfsstrategie in de maakindustrie. Het verwijst naar het bewust creëren en versterken van de perceptie van uw merk bij uw doelgroep. Uw merk is meer dan alleen uw logo of producten; het is de totale ervaring die klanten met uw bedrijf hebben.

Merkopbouw oftewel branding is belangrijk, omdat het:

  • Vertrouwen opbouwt: Een sterk merk wekt vertrouwen bij klanten, wat essentieel is in de maakindustrie waar productkwaliteit van groot belang is.
  • Onderscheidend vermogen biedt: Het onderscheidt uw bedrijf van concurrenten en helpt bij het vastleggen van marktaandeel.
  • Loyaliteit bevordert: Klanten die zich verbonden voelen met uw merk zijn eerder geneigd om herhaalaankopen te doen en positieve mond-tot-mondreclame te genereren.
  • Waarde verhoogt: Een sterk merk stelt u in staat om premium prijzen te rechtvaardigen voor uw producten of diensten.

Kortom, merkopbouw is een strategische investering die de groei en duurzaamheid van uw maakbedrijf ondersteunt door het opbouwen van een sterke band met klanten en het creëren van een positieve merkreputatie.

Tegelijkertijd is het van cruciaal belang om te investeren in verkoopactivatie. Verkoopactivatie staat voor de directe maatregelen om uw producten of diensten te verkopen. Merkopbouw is dus cruciaal voor het vestigen van duurzaam succes en langdurige klantrelaties, terwijl verkoopactivatie gericht is op kortetermijnsucces en directe conversies. De uitdaging ligt in het vinden van de optimale balans tussen deze doelen. Te veel focus op merkopbouw kan leiden tot langzame winstgroei, terwijl een overmatige nadruk op verkoopactivatie toekomstige groeimogelijkheden kan beperken. Om de juiste balans te vinden is het belangrijk om te kijken in welk stadium uw bedrijf zich bevindt. In een opstart fase is merkopbouw het allerbelangrijkst terwijl een lang gevestigd bedrijf al een reputatie heeft opgebouwd en wellicht meer baat heeft bij verkoopactivatie. Hiernaast is er nog een verschil tussen online en offline verkopen van producten. Online is het nog belangrijker om aan uw merk te bouwen, omdat klanten niet fysiek met uw bedrijf in contact komen.

Verdeling van het marketingbudget

Het bovenstaande model van Binet en Field’s model onthult dat het optimale pad naar groei vaak begint met sterke merkopbouw, gevolgd door verkoopactivatie om de oogst van merkinvesteringen te plukken. Het evenwicht tussen deze twee benaderingen is de sleutel tot het maximaliseren van de marketingeffectiviteit en het behalen van duurzame resultaten. Het handhaven van een goed uitgebalanceerde aanpak tussen merkopbouw en verkoopactivatie is van essentieel belang voor uw marketingstrategie.

De 60/40-regel kan dienen als een waardevol kompas om deze balans te bewaren. Hierbij wordt 60% van uw marketingbudget toegewezen aan merkopbouw en 40% aan verkoopactivatie. Deze verdeelsleutel zorgt ervoor dat u voldoende investeert in het opbouwen van uw merkidentiteit en reputatie op lange termijn, terwijl u ook actief streeft naar het genereren van onmiddellijke omzet. Door deze regeling te volgen, kunt u een stevige basis leggen voor de toekomst van uw bedrijf terwijl u blijft voldoen aan de huidige behoeften van de markt. Zorg ook voor de flexibiliteit om uw marketingbudget aan te passen aan veranderende omstandigheden gedurende het jaar.

Leg de basis voor zowel langetermijnsucces als onmiddellijke resultaten voor uw bedrijf op weg naar een glansrijk 2024.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op met Jur de Dalie voor een persoonlijke aanpak voor uw bedrijf:

Jur de Dalie | Certified digital strategy professional
Telnr: +31 (6) 11682703
E-mail: j.dedalie@mybusinessmedia.nl